Panouri fotovoltaice

panouri fotovoltaice

Sisteme de panouri fotovoltaice

Energia solara poate fi foarte usor folosita – prin intermediul unui sistem de panouri fotovoltaice. Sistemul de panouri fotovoltaice transforma lumina de la soare in electricitate, pe intreaga durata a anului, cu meniunea ca doar sistemele de panouri fotovoltaice de inalta calitate, care produc energie electrica pe parcursul unui timp indelungat, sunt profitabile.

Celulele solare aflate in componenta acestor panouri fotovoltaice comvertesc energia luminoasa in energie electrica. Energia este stocata in baterii de acumulatori pentru a putea fi utilizata atunci cand este nevoie. Stocarea energiei electrice se face printr-un regulator de incarcare, care este destinat protejarii bateriilor de acumulatori de supraincarcare. Energia electrica este trimisa catre consumatori printr-un invertor care are un rol dublu: de a transforma curentul electric continuu cu o tensiune de 12 V, 24 V, 48 V, in curent alternativ de 220 V, 50 Hz si de de a proteja bateriile de acumulatori de descarcare excesiva.

Istorie panouri fotovoltaice

istorie panouri fotovoltaice

Cucerirea de catre om a noi surse de energie a constituit un factor fundamental in dezvoltarea societatii. Prin anii 1850, pricipalul combustibil era inca lemnul, care a oferit treptat locul carbunelui, prin 1910. Apoi, incepand cu anii ’50 a fost detronat de combustibilul lichid si gazos, respectiv titei si gaze.

Panouri fotovoltaice, constituie solutia ideala pentru alimetarea cu energie electrica pentru case sau sedii de firma amplasate izolat fata de reteaua electrica. Energia produsa de aceste panouri fotovoltaice poate fi descarcata fie in reteaua electrica fie in baterii de acumulatori. Din constructie, panourile fotovoltaice de produs energie electrica pot fi monocristaline sau policristaline si au puteri de la 5 Wp – 130 Wp pentru incarcarea bateriilor de12 V si de la 170 Wp – 230 Wp pentru incarcarea bateriilor de 24 V, iar modelele cu puteri cuprinse intre 260W si 500W se folosesc in aplicatii speciale, cu preponderenta in zonele cu conditii de mediu dificile. Module situate pe sol pe acoperis sau pe terasa acestea pot fi de tip izolat (Stand Alone) si se instaleaza in zonele in care nu exista retele electrice sau conectate la reteaua electrica (Grid Connected ) in care sistemul produce electricitate pentru consumul curent iar cand acesta este in surpuls este livrat si contabilizat in reteaua electrica.

Potentialul de utilizare a energiei solare in Romania, este relativ important. Exista zone in care fluxul energetic solar anual, ajunge pana la 1450…1600kWh/m2/an, in zona Litoralului Marii Negre si Dobrogea ca si in majoritatea zonelor sudice. In majoritatea regiunilor tarii, fluxul energetic solar anual, depaseste 1250…1350kWh/m2/an.

Panouri fotovoltaice – informatii generale

Componente instalatie cu panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice sunt sisteme ce pot transforma lumina (energia solara) direct in energie electrica, cu ajutorul unui proces chimic complex. Energie electrica grauita! Conversia este statica si nepoluanta, din aceasta cauza acest mod de producere a energiei electrice este ecologic. Trebuie facuta diferenta intre panouri fotovoltaice si panourile solare termice, ultimele mentionate fiind utilizate la producerea de energie termica. La baza producerii energiei electrice sta celula fotovoltaica. In contact cu razele soarelui, celula fotovoltaica produce energie electrica. Pentru a intra in detaliu, ne-ar fi necesare insa cunostinte de chimie destul de avansate: fotonii din razele solare „bombardeaza” atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Sub aceasta actiune, acestia tind sa se elibereze si astfel se formeaza energia electrica. Majoritatea panourilor existente sunt rigide, dar in unele domenii se folosesc si panouri solare flexibile. In ambele cazuri, celulele fotovoltaice sunt protejate impotriva interperiilor, furtunilor sau razelor ultraviolete de un strat protector de sticla speciala. Astfel producatorii pot afirma ca panouri fotovoltaice actuale sunt destinate unei utilizari de lunga durata, ce poate depasi 20 de ani.

Panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice sunt monocristaline sau policristaline si au puteri de la 5Wp – 130Wp pentru incarcarea bateriilor de 12V si de la 170Wp – 230Wp pentru incarcarea bateriilor de 24V. Exista si panouri de tip folie, insa compania noastra distribuie doar panouri mono si poli cristaline. Dupa destinatie, panouri fotovoltaice pot fi pentru conectare la retea (to grid, on-line) sau pentru descarcare in baterii (stand alone, off-line). Pentru utilazarea acestor panouri fotovoltaice intr-o instalatie off-line sunt necesare unul sau mai multe regulatoare de incarcare (controler), baterii de acumulare a energiei electrice produsa de panouri fotovoltaice si invertor (convertor). De asemenea, un sistem de panouri fotovoltaice poate descarca energie electrica direct in reteaua energetica publica. Panouri fotovoltaice distribuite de firma noastra sunt fabricate din celule fotovoltaice germane marca Bosch, au o garantie de 5 ani pentru produs, in timp ce garantia de putere in timp este de 25 de ani, pentru min 80% din puterea nominala.

Panouri fotovoltaice – utilizare

Casa cu sistem de panouri fotovoltaice

Panouri fotovoltaice sunt utilizate pentru producerea de energie electrica in domenii diverse, incepand de la centrale solare si terminand cu dispozitive complexe, cum ar fi satelitii. Adesea, sunt intalnite si in producerea de energie pentru locuintele individuale. Panouri fotovoltaice se monteaza pe acoperisurile caselor sau pe niste standuri separate si asigura o parte din necesarul de energie electrica al habitatului. De cele mai multe ori panouri fotovoltaice sunt parte a unui sistem complex, ce contine baterii, o turbina eoliana dar si un generator de urgenta (diesel, pe gaz sau reteaua de electricitate). Acesta din urma este obligatoriu pentru a asigura alimentarea cu energie a locuintei 100% din timp, sistemele alternative fiind dependente de prea multi factori externi.

Fara a tine cont de pret si de dependenta de factorii externi, panouri fotovoltaice sunt o solutie pentru viitor. Acest lucru este dovedit si de cresterea de aprope 50% inregistrata in numarul de astfel de sisteme folosite pe glob, in fiecare an din 2002 incoace. Procentul utilizarii energiei solare este in continuare minuscul, estimand ca va ajunge la 0,70% in 2013. In viitor, odata cu dezvoltarea tehnologiei si micsorarea costurilor initiale, panouri fotovoltaice vor deveni cu siguranta din ce in ce mai utilizate.

Pentru mai multe informatii despre sistemele de panouri fotovoltaice, precum si pentru o oferta de pret, ne puteti contacta prin intermediul paginii de contact!

3 Comments

  1. sant interesat de o colaborare

    1. In ce fel, pentru ce anume?

  2. buna zunt interesat de panouri fotovoltaice pt am instala pe acoperis mai multe bucati adica circa 20 de panouri dar prin care as vrea sa stiu mai mult despre acesta si pretul la bucata si instalarea si costurile reduse pt casa …..deci intrun cuvind sa stiu mai mult de la un expert …eari bine inteles daca este cineva din oradea cu sediu de firma unde ma pot adresa pt mai multe detalii …va multumesc

Lasă un răspuns