Panouri solare, instalatii solare, sisteme solare – Instalatie mixta de incalzire 1

Panouri solare

Instalatie mixta de incalzire cu panouri solare si combustibil solid (panouri solare si centrale termice cu combustibil solid)

Aceasta aplicatie presupune utilizarea unei instalatii solare cu panouri solare cu tuburi vidate active, indirecte, pentru prepararea apei calde menajere si incalzirea spatiilor de locuit. Pe perioada iernii se foloseste o centrala termica pe combustibil solid pentru suplimentarea cantitatii de caldura necesara incalzirii locuintei. Rezervorul de stocare este folosit si pentru inmagazinarea caldurii, eliminandu-se astfel nevoia alimentarii centralei cu combustibil in flux continuu. In functie de cantitatea de apa din rezervor, dimensiunile cladirii ce trebuie incalzite si gradul de izolatie termica a acesteia, sistemul se poate dimensiona astfel incat centrala sa fie alimentata doar odata la cateva zile.

Panouri solare - aplicatie solara mixta

Pentru a contribui la incalzirea locuintei pe durata iernii, instalatia solara cu panouri solare cu tuburi vidate se poate dimensiona tinand cont de media de insolatie anuala sau la o valoare inferioara acesteia, insa nu mai mica decat media lunilor octombrie – ianuarie. Surplusul de energie de pe durata verii poate fi folosit la incalzirea unei piscine redirectionand agentul termic care incalzeste boilerul printr-un schimbator de caldura auxiliar. Modul de racordare al acestui schimbator de caldura nu este reprezentat in figura.

Mod de functionare a instalatiei solare cu panouri solare cu tuburi vidate si centrala termica

Pompa PS1 recircula agentul termic prin panouri solare cand temperatura agentului termic de pe returul panoului solar (TC) este mai mare decat temperatura apei din rezervorul de stocare (TB). Comanda pompei se realizeaza cu ajutorul controlerului dT. Valva de unic sens de pe circuitul colectorului solar previne circulatia apei din panouri solare prin termosifonare din rezervor inspre panouri solare, atunci cand temperatura la panouri solare este inferioara temperaturii apei din rezervor (de exemplu pe durata noptii).

Pompa PS2 recircula agentul termic din instalatia de incalzire cu panouri solare in pardoseala. Aceasta pompa este comandata de termostatul de ambient.

Centrale termice pe combustibil solid incalzesc direct apa din rezervor. In aceasta cantitate de apa se stocheaza pe termen scurt caldura necesara incalzirii locuintei mai ales cu incalzire in pardoseala unde temperatura este de maxim 45 grade. Apa calda menajera este preparata folosind schimbatorul de caldura intermediar sau boilerul tank in tank.

Contactati-ne pentru mai multe informatii despre o instalatie solara cu panouri solare si centrale termice.

One Comment

  1. Buna ziua,
    doresc o oferta de pret pentru o instalatie mixta de incalzire cu panouri solare si combustibil solid (panouri solare si centrale termice cu combustibil solid), pentru un proiect pe care il dezvoltam in zona montana Ranca in jud. Gorj.Suprafata care trebuie incalzita este de cca 1000mp la o inaltime medie de 2.6 m.Cladirea va functiona ca hotel, avem un necesar estimat de apa calda menajera de aproximativ 3280 l/zi. Cazan de pardoseala pe lemne, cu gazeificare echipat cu ventilator de insuflare aer cu putere utila de 70kw, 1 set a 8 panouri solare plane cu tuburi vidate cu suprafata de absorbtie de 2.52 mp fiecare, 1 vas acumulator tampon cu serpentina solara de 1500 l,1 schimbator de caldura in placi cu Pt=180kw,statie solara de automatizare si comanda,1 vas de expansiune de50l pentru circuitul solar si unul pentru cel secundar,fluid caloportor,boiler bivalent vertical cu 2 serpentine de 400l,vas de expansiune inchis cu membrana de 150l,80l si 12l,vana de inversiune circuit solarDN 25cu servomotor 220v, etc.Va astept pentru mai multe detalii.

Lasă un răspuns