Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare – Izolarea conductelor Leave a comment

Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare

Panouri solare – Izolarea conductelor

Termoizolarea conductelor la instalatiile solare cu panouri solare

O metoda foarte buna de a imbunatati eficienta energetica a instalatiei cu panouri solare si a unei locuinte este termoizolarea conductelor care transporta agent termic pentru incalzire sau apa calda menajera prin spatii neincalzite sau prin exterior fie de la sistemul solar cu panouri solare la boiler sau centrala termica la boiler.

Conductele de la panouri solare sunt de cele mai multe ori fabricate din metale bune conductoare de caldura. Din acest motiv pe portiunile cu conducte neizolate se poate pierde intre 10% si 30% din energia utila destinata incalzirii locuintei.

La instalatiile solare cu panouri solare, pe langa pierderile de energie de-a lungul conductelor exterioare neizolate termic, mai exista si riscul de inghet pe perioada ierniia acestor panouri solare. Pentru a minimiza pierderile de temperatura si riscul de inghet, conductele din instalatiile solare cu panouri solare trebuie cat mai bine izolate termic. Materialele folosite pentru izolarea conductelor la aceste panouri solare pot fi pe baza de polimeri expandati, vata minerala, etc. In cazul instalatiilor solare cu panouri solare, unde exista conducte în exterior expuse la radiatii solare, diferente mari de temperatura, umezeala si vant, trebuie folosite materiale cat mai rezistente la acesti factori de mediu.

Calculul pierderilor intr-o instalatie solara cu panouri solare

O marime carcteristica oricarui material izolator termic este coeficientul de conductie termica (?), care se masoara in W/(m·K). Fluxul de caldura pierduta printr-o suprafata (peretele conductei izolate) se calculeaza cu urmatoarea formula:

Q = (?/d)·?T·S [W]

unde Q reprezinta fluxul de caldura masurat in W, d este grosimea peretelui in m, ?T diferenta de temperatura intre cele doua medii (temperatura agentului termic din conducta minus temperatura mediului ambiant) masurata in grade K, iar S este suprafata peretelui masurata in m2.

Alegerea izolatiei pentru instalatiei solare cu panouri solare cu tuburi vidate

In practica la alegerea izolatiei la panouri solare se foloseste rezistenta termica R = d/? [K·m2/W], unde d este grosimea izolatiei masurata in m, iar ? este coeficientul de conductie termica in W/(m·K). Tipul izolatiei si grosimea ei se alege astfel incat rezistenta sa termica sa se incadreze in marja de valori recomandate pentru zona respectiva:

Zona: poduri – R: 0,7…1,4

Zona: pivnite – R: 0,4…1,4

Zona: exterior – R: 1,0…1,4

La alegerea izolatiei la panouri solare e foarte important sa se tina cont de factorii de mediu. Pentru conductele exterioare sau care trec prin incaperi cu umiditate relativa ridicata, este recomandat sa se foloseasca materiale izolante cu bariera de vapori. Pentru conductele expuse la soare se recomanda utilizarea materialelor termoizolante rezistente la radiatii ultraviolete sau protejarea izolatiei cu un alt material sau vopsea rezistenta la ultraviolete.

Trebuie tinut cont si de gama de temperaturi in care lucreaza instalatia respectiva. Materialele termoizolante disponibile pe piata au specificata in fisa tehnica temperatura maxima la care se pot utiliza. Aceasta temperatura trebuie sa fie intotodeauna mai mare decat temperatura maxima la care poate ajunge conducta respectiva in timpul functionarii instalatiei. De exemplu, instalatiile solare cu panouri solare au temperaturi de functionare intre 4 si 120°C.

Contactati-ne pentru mai multe detalii privind izolarea conductelor in instalatile solare, sisteme solare cu panouri solare.

Lasă un răspuns