Energia fotovoltaica se vinde in avans pe ani de zile, prin tranzactii pe bursa Leave a comment

Energia fotovoltaica

Energia fotovoltaica

Sute de mii de MWh fotovoltaici au fost antamati de traderii de energie la preturi mici, prin tranzactii pe bursa. Contractele se intind pana in 2020 si s-au incheiat la preturi mult sub media pietei.

Energia fotovoltaica

Data de 18 noiembrie a adus ceva inedit pe bursa de energie OPCOM. Companii ce activeaza in domeniul energiei regenerabile au vandut pachete mari de energie pe termen lung si la un pret cu pana la 25% mai mic decat media tranzactiilor. Cumparatorii au fost traderii de energie.

Energia fotovoltaica

Compania Titan Solar, cu activitate in productia de energie fotovoltaica, a vandut catre traderul Alpiq Romindustries o cantitate de energie de 2.700 de MWh la un pret de 150 de lei/MWh. Livrarea se intinde pe un an incepand cu 1 decembrie 2013. Pretul este mic, avand in vedere ca energia livrata este in varf, cea mai scumpa energie, iar media pietei pentru energia in banda, mai ieftina, este de lei/MWh.

Energia fotovoltaica

Compania germana LJG Green Source Energy Beta, cu activitati in domeniul producerii de energie din surse fotovoltaice, a vandut energia pe care o va produce in urmatorii sapte ani, traderului Tinmar-Ind la un pret de 140 de lei/MWh. Anuntul de intentie al Tinmar a fost pentru o cantitate minima de 0,06 TWh si una maxima de 1,2 TWh. Cantitatea contractata nu este precizata in anuntul de pe OPCOM, insa acest tip de contract se incheie pe cantitati minime si maxime avand in vedere sezonalitatea tipului de energie vandut. La cantitatea maxima, contractul ar fi de aproape 170 de milioane de lei, la cea minima, de 8,4 milioane de lei.

Energia fotovoltaica

Energia fotovoltaica

Compania germana Greenlight Solutions, producatoare de energie din surse solare, a vandut catre Transenergo energie in varf la 145 de lei/MWh, cu livrare in cinci ani, incepand cu noiembrie 2013. Oferta de cumparare a fost lansata pentru o cantitate minima de 0,027 TWh si una maxima de 0,2 TWh. La cantitatea maxima, valoarea contractului ar fi de 29 de milioane de lei, la cantitatea minima, de circa 3 milioane de lei.

Energia fotovoltaica

Companiile din domeniul solar, dar si eolian, au inceput, din acest an, sa arunce cantitati mari de energie pe piata la preturi mult sub media tranzactiilor. Ele isi permit sa practice preturi mai mici decat ceilalti producatori activi pe bursa pentru ca productia lor de energie este subventionata prin sistemul certificatelor verzi de catre toti consumatorii de energie electrica de la noi din tara. „Fotovoltaicii” primesc 3,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea iar ”eolienii” 1,5 certificate. Un certificat se tranzactioneaza la 40 de euro, deci producatorii de energie din cele doua surse amintite ar iesi in profit chiar daca si-ar vinde pe gratis marfa.

Energia fotovoltaica

Pe de alta parte, traderii care achizitioneaza energia ieftina, o vand in prinicpal la export, mizand pe diferenta de pret dintre piata locala si cele vecine. In ultimele sase luni, Romania a fost un exportator net de curent, cu medii zilnice de 400 – 600 de MWh. In unele zile, exporturile au ajuns si la 1.000 de MWh -15% din productia totala.

Energia fotovoltaica

Capacitatea fotovoltaica instalata in Romania este de circa 800 de MW. In eolian, a trecut de 3.000 de MW.

Energia fotovoltaica

Sursa: Economica.net

Energia fotovoltaica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close