Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare – Insolatie Leave a comment

Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare – Insolatie

Nivelul de insolatie pentru panouri solare

Nivelul de insolatie este cantitatea de energie solara pentru panouri solare care patrunde in atmosfera si cade pe suprafata pamantului. Aceasta cantitate de energie variaza in functie de latitudine, altitudine si perioada anului. Nivelul de insolatie pentru panouri solare este de obicei exprimat ca medie anuala sau lunara, in killowati-ora pe metru patrat. Pentru a corela mai usor aceasta marime cu consumul zilnic de energie termica, nivelul de insolatie la panouri solare se exprima ca medie lunara in kWh/m2/zi.

Zonele de insorire pentru panouri solare

Panouri solare - zone insorire

Nivelul de insolatie pentru panouri solare se poate determina in functie de locatie cu ajutorul unor harti de insolatie. O astfel de harta, prezentata alaturi imparte tara noastra in trei zone principale de insorire: zona 0 (>1250 kWh/m2/an), care coincide practic cu litoralul Marii Negre, zona I (1150-1250 kWh/m2/an) care include in mare parte regiunile carpatice si subcarpatice si zona II (1000-1150 kWh/m2/an), compusa in principal din regiunile de ses. Aceasta harta reprezinta zonarea Romaniei in functie de nivelul mediu anual de insolatie pentru panouri solare. Valorile zilnice obtinute impartind valoarea medie anuala la numarul de zile dintr-un an, reprezinta valori medii. Dimensionarea unei instalatii solare cu panouri solare se poate face si la valoarea medie anuala raportata la numarul de zile dintr-un an, insa in acest caz instalatia va produce caldura in exces pe perioada de vara.

Media lunara de insorire la instatiile cu panouri solare

Grafic insolatie

Pentru o dimensionare economica a instalatiilor solare cu panouri solare pentru apa calda, este indicat sa se foloseasca nivelul mediu de insolatie a lunilor martie – octombrie. Valorile medii lunare a nivelului de insolatiela instalatiile cu panouri solare se pot extrage din tabele sau din grafice. Un astfel de grafic este prezentat alaturi. Tabelele cu valori medii lunare nu difera de grafice decat prin modul de prezentare a informatiei. Folosind valorile tabelate se pot ridica grafice.

Graficul prezentat alaturi reprezinta valoriile medii lunare ale insolatiei pentru municipiul Bucuresti. In acest caz, valoarea medie a insolatiei lunilor martie – octombrie este de 4,56 kWh/m2/zi, media anuala fiind de 3,56 kWh/m2/zi. Dupa cum se observa din grafic, valoarea maxima este de 6 kWh/m2/zi. Daca am dimensiona instalatia tinand cont de media anuala, in luna iulie aceasta ar produce un surplus de caldura de 70%. Comparativ, daca dimensionam tinând cont de media lunilor martie – octombrie, surplusul de energie generat se reduce la 30%.

In cazul instalatiilor solare cu panouri solare cu tuburi vidate care furnizeaza si o parte din energia termica necesara incalzirii spatiilor de locuit, dimensionarea se face la o valoare egala sau inferioara mediei anuale. Surplusul de energie de pe perioada verii poate fi folosit la incalzirea apei dintr-o piscina.

Contactati-ne pentru mai multe detalii despre nivelul de insolatie pentru panouri solare in zona dumneavoastra pentru instalatile solare , sisteme solare, panouri solare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close