Sisteme solare, Panouri solare, instalatii solare
Panouri solare – Sisteme de incalzire solara
Parti componente ale sistemului solar cu panouri solare
Principala aplicatie, a sistemul de incalzire solara cu panouri solare este pentru prepararea apei calde menajere, aplicatiile secundare uzuale fiind incalzirea spatiilor de locuit si a piscinelor. Desi diferitele tipuri de sistemele solare de incalzire cu panouri solare difera mult sub aspect constructiv, anumite componente se regasesc la toate variantele constructive.
Sistemele solare cu panouri solare au rolul de a colecta energia solara si a o transforma in caldura. Exista mai multe tipuri constructive, cel mai raspandit fiind colectorul plan. Un alt tip de colector solar folosit la incalzirea apei menajere este colectorul cu tuburi vidate. Panourile solare de acest tip au performante ridicate, functionand chiar si pe timpul iernii.
Rezervorul de acumulare este folosit pentru a stoca apa incalzita de sistemul solar. Capacitatea rezervorului trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea stoca cel putin cantitatea de apa calda necesara zilnic. Exista mai multe tipuri de rezervoare – nepresurizate sau sub presiune, cu sau fara schimbatoare de caldura, cu sau fara incalzitor electric auxiliar, etc. Tipul rezervorului de acumulare se alege in functie de particularitatile aplicatiei de incalzire solara, insa rolul sau e acelasi. Exista chiar sisteme solare de incalzire cu panouri solare cu doua sau mai multe rezervoare.
Tipuri de sisteme solare cu panouri solare
Sistemele solare de incalzire cu panouri solare se impart in sisteme solare pasive si sisteme solare active, cu transfer direct sau indirect de caldura. Sistemele solare pasive sunt denumite astfel pentru ca nu necesita pompe de recirculare sau alte mecanisme cu parti in miscare si nu au nevoie de energie electrica pentru a functiona. Instalatii solare pasive tipice sunt sistemele solare cu termosifonare si panouri solare cu stocare. Sistemele solare active folosesc pompe electrice de recirculare si electrovalve pentru a controla fluxul de agent termic. Acest lucru ofera flexibilitate sporita fata de sistemele solare pasive pentru ca rezervorul de apa calda nu trebuie sa fie deasupra panoului solar. In plus, acest tip de instalatii sunt proiectate pentru a functiona pe toata durata anului, fara pericol de inghet. Instalatiile solare cu panouri solare sau fara scurgere, in bucla inchisa sau deschisa sunt sistemele solare active.
Sistemele solare cu panouri solare pot fi cu transfer direct sau indirect de caldura, in functie de modul in care este incalzita apa menajera – direct in panoul solar, la sistemele solare cu panouri solare in circuit deschis sau prin intermediul unui schimbator de caldura, in cazul sistemelor solare cu panouri solare care au circuit inchis. Sistemele solare pentru incalzire cu panouri solare cu transfer direct de caldura nu pot fi folosite in aplicatii in care apa de incalzit este de calitate problematica (apa dura sau acida) din cauza pericolului de colmatare sau coroziune a instalatiei.
Pentru mai multe informatii despre panouri solare, ne puteti contacta la numarul de telefon 0741 146 358 sau prin intermediul paginii de contact!