Instalatii de incalzire prin pardoseala

La acest sistem de incalzire, corpul de incalzire este reprezezentat de intreaga pardoseala a camerei.Paradoxal, desi este cel mai mare corp de incalzire ce s-ar putea imagina pentru o camera, nu ocupa deloc spatiu din aceasta, permitand amenajarea nestingherita a interiorului.
De obicei, notiunea de confort termic este asociata cu temperatura interioara a incaperii in care se gasesc oamenii. De fapt, senzatia de confort termic trebuie inteleasa ca un echilibru termic al corpului uman sub influenta factorilor de natura fizica ai mediului inconjurator.
In acest context, vorbind despre tempemperatura trebuie observat ca un factor important de confort il reprezinta si distributia ei cat mai uniforma in incapere. Cum zona inferioara a piciorului este una sensibila, este de dorit ca aici temperatura sa fie mai ridicata decat in zona capului. Este cunoscut de toata lumea ca o pardoseala rece creeaza o senzatie neplacuta, chiar daca temperatura masurata mai sus, in zona torsului si a capului este corespunzatoare( 20 – 220 C).

La sistemele de incalzire conventionale (sobe, seminee radiatoare, convectoare) dezideratul de mai sus este greu, daca nu imposibil, de atins. In imaginile de mai jos sunt trasate curbe de variatie pe verticala a temperaturii in cazul ideal si la incalzirea prin pardoseala sau cu radiatoare.

Se poate constata ca incalzirea prin pardoseala este cea care asigura distributia temperaturilor foarte apropiata de situatia ideala, deci este cea care confera cel mai inalt grad de confort termic, adica “picioare calde si cap limpede”.

Aceleasi considerente ce tin de sensibilitatea picioarelor impun si limitele superioare ale temperaturii pardoselii (nici prea calda nu este confortabila). Astfel, dupa REHAU (Germania) temperatura superficiala a pardoselii nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori:
• Incaperi de lucru in care se sta mult in picioare …270 C
• Birouri si camere de locuit ………………………….280 C
• Coridoare, spatii de trecere ..………………………300 C
• Bai si hale pt. bazine de inot.………………………330 C
• Zone putin circulate (ex. zone de margine ).……..350 C

Domeniul de utilizare pentru acest sistem de incalzire este foarte vast :
• constructii civile (locuinte, birouri, scoli, gradinite, camine, Sali de sport,biserici, restaurante)
• constructii industriale (hale industriale, depozite)
• lucrari exterioare pentru topirea zapezii si a ghetii (platforme, trepte exterioare de acces in cladirii, parcari, piste de decolare – aterizare si de rulaj la aeroporturi, poduri, terenuri de sport, stadioane)

Data fiind suprafata mare a corpului de incalzire (toata pardoseala camerei), acest sistem se incadreaza in categoria instalatiilor de incalzire prin radiatie.
In esenta, o astfel de instalatie consta in inglobarea unei serpentine, prin care circula apa calda, intr-o sapa de beton turnata peste un strat de material izolator asezat pe placa de beton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close