Pompe termice – amortizarea investitiei Leave a comment

Despre amortizarea investitiei in pompe termice se pot scrie romane, s-au facut calcule, s-au dat explicatii, dar nimeni nu vorbeste de faptul ca am ajuns in situatia cand deja nu se mai pune problema amortizarii investitiei. In momentul de fata deja se pune problema sigurantei noastre energetice si a ocrotirii mediului inconjurator.

Din cele mai recente date pe care le avem la dispozitie rezervele de combustibili fosili sunt limitate si foarte sarace. De exemplu gazul metan va fi disponibil pentru populatia globului cca 25-30 ani. In aceste conditii ati indraznit macar sa va ganditi la ce preturi va fi vandut gazul peste cca 5-10 ani? Posibil la un pret imens, de neimaginat.

O casa insa nu se construieste pentru o perioada de 10 ani, ci pentru 50-100 ani. In aceasta situatie este de preferat sa se monteze aceste pompe termice si recuperatoarele inca din faza de constructie a casei.

Din acest motiv oamenii de stiinta au hotarat sa reconsidere o descoperire mai veche secolul al XIX din Austria. Asa s-au nascut pompe termice din zilele noastre. Unii au creat modele performante, altii mai putin performante exact ca si in cazul autoturismelor. Exista pe piata si Dacii, dar sunt si Mercedesuri, sau chiar si Rolls Royce-uri insa performanta difera la fiecare dintre acestea.

Durata de viata a pompelor de caldura este de min. 25 ani, asigurand confortul nostru in tot acest timp.

Si totusi cind vine vorba de pompe termice, toata lumea pune urmatoarea intrebare: CAND SE VA AMORTIZA ACEASTA INVESTITIE?

De ce nu se intreaba nimeni cand se amortizeaza investitia intr-o masina de lux sau o motocicleta care este cu mult mai scumpa decat a unor pompe termice si al carei pret scade aproximativ cu 30-50% in momentul in care a iesit din showroomul dealer-ului.

De ce nu se intreaba nimeni cand se amortizeaza investitia in sistemele traditionale de incalzire, in bransamentele de gaz si electricitate, in aprobarile si taxele pentru acestea, in reviziile periodice la centralele pe gaz si multe alte investitii? Poate pentru ca acestea nu se vor amortiza niciodata?

Da, intradevar in cazul pompelor de caldura exista si o perioada de amortizare masurabila, calculabila in comparatie cu metodele traditionale de incalzire. La preturile actuale din Romania, investitia in pompe termice se poate amortiza in 4-5 ani. Bineinteles o pompa termice apa-apa sau sol-apa se va amortiza mai repede decat a unro pompe termice aer-apa. Insa si investitia este mai mare decat in cazul pompelor de caldura aer-apa.

Pompele termice asigura o garantie a confortului proprietarului pe timp indelungat, si s-a dovedit a fi din ce in ce mai rentabila, in conditiile in care pretul la gazul metan se afla intr-o continua crestere (de exemplu, in primele 4 luni ale anului 2008 pretul gazului metan a fost majorat cu aproape 25%).

Perioada de amortizare pentru pompe termice este una medie, deoarece pentru cladiri mai mari perioada de amortizare este mai mica, sau chiar costurile investitiei sunt egale cu cele pentru un sistem clasic. In cazul cladirilor mai mici perioada de amortizare este putin mai mare. Desigur ca nici randamentele pompelor de caldura nu sunt identice pentru toate modelele.

In alta ordine de idei aceste perioade de amortizare se calculeaza raportandu-se la preturile actuale ale combustibililor. Cu cat creste mai mult pretul gazului metan, cu atat scade si perioada de amortizare a pompelor de caldura.

Pompele de caldura ne vor asigura confortul de zi cu zi la un pret scazut, cel putin 25 ani incepand din clipa montarii lor Si inca nu am vorbit de ocrotirea mediului, de reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, si independenta de gazul metan.

Aceste probleme sunt de o importanta covarsitoare, atunci cand aerul din orase devine din ce in ce mai irespirabil.

In final este vorba de viata noastra si de calitatea vietii noastre si a copiilor nostri!

Sursa: www.geotherm.ro

Pompe termice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close