60 de parcuri fotovoltaice vor fi construite in judetul Arad Leave a comment

Parcuri fotovoltaice

Rentabilitatea centralelor fotovoltaice depinde de:

  • a) venituri.
  • b) costurile de realizare.
  • c) de nivelul cheltuielilor opreaţionale.

A) Veniturile provin din două surse:

  • vânzarea efectivă de energie.
  • tranzacţionarea de Certificate Verzi pe bursa specializată.

Parcuri fotovoltaice

B) Costurile de realizare sunt între 1,3 şi 2,1 Euro / Watt. Variaţia de cost este dată de calitatea echipamentelor, soluţia tehnică aleasă, forma şi tipul terenului, distanţa la care este situat faţă de o linie de electricitate, amplasarea terenului faţă de punctele cardinale, costurile de racordare la sistemul energetic naţional, etc.

Parcuri fotovoltaice

C) Nivelul cheltuielilor opraţionale este între 3% şi 10% din venitul anual şi cuprind: pază, mentenanţa echipamentelor şi a terenului, monitorizarea sistemului, etc.

Perioada de executare a unui astfel de investiţii este variabilă între 2 şi 6 luni în funcţie de tipul şi amplasarea terenului şi condiţiile meteo.
Acest timp de investiţie este oportună şi din primsa faptului că România se bucură de un grad de radiaţie solară foarte bun pentru producţia de energie electrică.

Parcuri fotovoltaice

Judetul Arad ar putea deveni, in urmatorii ani, printre cei mai mari producatori de energie regenerabila din tara.

Vor fi construite, in urmatoarea perioada, 60 de parcuri fotovoltaice. Cel mai mare parc din Romania se dezvolta la Sebis, unde peste 300 de mii de panouri fotovoltaice urmeaza sa fie montate pe o suprafata de aproape doua sute de hectare de teren.

Parcuri fotovoltaice

Viceprimarul localitatii, Radu Demetrescu, spune ca, de anul viitor, cand va fi finalizat al treilea parc, se va liva energie electrica fara intrerupere, la nivel national. Radu Demetrescu a mai spus ca, pentru bugetul local, investitia este o sursa importanta de bani. Daca acum veniturile proprii ale Sebisului sunt de 4.000.000 de euro pe an, ele vor creste cu inca doua milioane de euro, dupa realizarea acestor investitii.

Parcuri fotovoltaice

Sursa: radio Resita

Lasă un răspuns