Energie solara
Energie solara
Panourile solare termice sunt expresia unei tehnologii performante, care prin eficienta ridicata cu care valorifica energia solara face sa ne punem serios intrebarea, daca avem soare…de ce sa mai ardem carbune, gaz sau lemne?
Energie solara
Pentru a vedea ce inseamna punerea in opera a unei asemenea idei, am vizitat recent un bloc de locuinte de pe Calea Victoriei din Bucuresti, unica asociatie de proprietari din tara, conform afirmatiilor domnului administrator, care a recurs la solutia panourilor solare pentru obtinerea apei calde menajere.
Energie solara
Procesul a parcurs trei etape diferite, cu mentiunea ca asociatia de proprietari a beneficiat de cateva avantaje care lipsesc majoritatii blocurilor de locuinte din tara.
Energie solara
Cel mai important avantaj a constat in faptul ca blocul, cu 177 de apartamente, a fost prevazut inca de la construirea sa, in 1962, cu o centrala termica proprie. Fara aceasta proiectul nu ar fi putut fi realizat. Faptul ca centrala exista a generat deja o economie semnificativa in bugetul proiectului.
Energie solara
O asociatie de proprietari conectata la un sistem centralizat de furnizare a agentului termic, ar trebui sa achizitioneze si sa monteze o asemenea centrala pentru ca sistemul cu panouri solare sa devina viabil. Acest lucru insemna existenta spatiului necesar montajului centralei si a banilor pentru achizitie si instalare.
Energie solara
Deasemenea o problema majora este si in situatia in care ar exista in bloc apartamente cu centrala proprie, in acest caz decizia achizitionarii unei centrale noi pentru intreg blocul fiind foarte dificila.
Energie solara
Datorita economiei generate de existenta centralei a putut fi achizitionata o a doua centrala, in condensatie, cu o capacitate mai mica, pentru prepararea apei calde menajere. Aceasta functioneaza numai in perioada calda a anului, cu un consum mult mai mic decat al centralei mari, datorita panourilor solare care preincalzesc apa.
Energie solara
Al doilea avantaj a constat in faptul ca asociatia de proprietari poseda doua surse de autofinantare: un spatiu comercial si doua antene GSM pentru care percepe chirie. Astfel, investitia de 36.000 euro s-a facut fara ca locatarii sa plateasca din propriile buzunare (in medie circa 200 euro pe apartament).
Energie solara
Practic, acestia au decis ca banii acumulati din cele doua surse sa fie investiti pentru dobandirea unui anumit grad de independenta energetica. In acelasi scop, la propunerea administratorului, proprietarii din imobil analizeaza oportunitatea montarii si a unui sistem de panouri solare voltaice, pentru producerea curentului electric. Acest lucru e posibil datorita spatiului liber de pe terasa blocului, ramas dupa montajul panourilor solare termice.
Energie solara
In fine, in al treilea rand, blocul de locuinte a fost inclus in programul de anvelopare desfasurat de Primaria Sectorului 1, lucru care a generat izolatia termica necesara functionarii sistemului cu un randament ridicat.
Energie solara
Lucrarea in sine a constat in montarea a 100 mp de panouri solare pe terasa blocului. Acestea au rolul de a preincalzi apa inainte ca aceasta sa intre in centrala termica (spre exemplu, pe timpul iernii, apa este incalzita de la 4o C, temperatura cu care vine din reteaua centralizata, pana la 15O-16O C).
Energie solara
Datorita acestui proces, asociatia de proprietari realizeaza o economie de 1.500 mc de gaz pe luna (aproximativ 1.900 RON), economie care se va regasi in factura la intretinere a fiecarui apartament. Astfel, conform celor afirmate de locatari, pe luna in curs factura la gaze a fost aproximativ la aceeasi valoare ca si cea din aceeasi luna a anului precedent, dar aceasta in conditiile in care pretul gazului a fost majorat.
Energie solara
Montajul este o operatie usoara care se face rapid si fara ca locatarii sa sufere vreun disconfort. Sub suportii din ciment pe care au fost fixate panourile solare, la sugestia administratorului cladirii, au fost asezate presuri din cauciuc cu grosimea de 0,5 cm, care au rolul sa protejeze hidroizlolatia terasei.
Energie solara
O propunere de program de eficienta energetica globala
Succesul acestui proiect l-a determinat pe Domnul inginer Victor Costache sa initieze un Program de eficienta energetica globala care are drept obiectiv principal independenta energetica a Romaniei. Programul cuprinde trei axe diferite:
1. Descentralizarea sistemului de producere si de distribuire a energiei termice.
2. Amplasarea de panouri solare termice pe terasele blocurilor de locuinte.
3. Anveloparea termica a cladirilor de locuinte.
Energie solara
In urma calculelor efectuate, initiatorul programului a ajuns la concluzia, ca dupa procesul de descentralizare, ar fi eliminate pierderile actuale estimate la 30%.
Energie solara
In acelasi timp, panourile solare montate pe blocuri ar avea o eficienta de 25% in viitorul sistem de producere si distributie a energiei termice, la care se mai adauga cifra de 30% generata de anveloparea termica.
Energie solara
Cu alte cuvinte, insumarea celor trei masuri conduce la o reducere cu 64% a consumului de combustibili clasici conventionali pentru producerea energiei termice.
Energie solara
Mai mult decat atat, Victor Costache considera ca, desi investitiile sunt mari si se recupereaza greu in timp, aplicarea Programului de eficienta energetica globala se poate realiza 100% prin proiecte eligibile cu atragerea de fonduri europene, fiind compatibila cu cerintele axei prioritare 4, care se refera la “cresterea eficientei energetice si a sigurantei aprovizionarii in contextul combaterii schimbarilor climatice, valorificarea resurselor regenerabile de energie, reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea sistemelor de incalzire urbana pentru atingerea tintelor de eficienta energetica.”
Energie solara
Pe langa obiectivul principal, programul ar mai genera o serie de consecinte deosebit de importante, printre care: reducerea noxelor degajate din arderea combustibililor pentru producerea energiei termice, o gigacalorie ieftina, locuri de munca in domeniul productiei si al serviciilor, venituri la bugeteul de stat si la bugetele locale prin inviorarea sectoarelor de productie si servici, etc.
Energie solara
Sursa: Romania Libera
Si eu folosesc un astfel de sistem cu panouri solare. Este foarte eficient!
Si eu folosesc un astfel de sistem cu panouri solare. Este foarte eficient!