Green roofs sau acoperis verde? Leave a comment

Acoperis natural verde pentru case eficiente energetic, case pasive si nu numai

In spiritul tendintelor ecologiste contagioase care au molipsit toata lumea de azi, va mai adaugam un subpunct pe lista de lucruri pe care puteti sa le faceti ca sa transformati casa intr-un templu “environmentally friendly”. Asadar, dupa cursa de a gasi cele mai eficiente CFL-uri , de a stinge aparatura cand nu o folositi si de a economisi cam tot ce se poate, puteti sa luati in considerare, pentru propria casa sau pentru orice alt tip de constructie, amenajarea unui acoperis “verde”… in fine, eco.
Ce presupune un astfel de acoperis? Pe scurt, adaugarea unei extensii, facuta din mai multe straturi care permit dezvoltarea vegetatiei pe cladire. Mai exact, peste izolatie se aseaza un suport peste care se aplica un strat impermeabil. In continuare, va mai fi o portiune pentru drenajul apei, apoi un filtru, pentru a ajunge in final la masa de pamant, unde vor creste plantele. Initial, se folosea pamant obisnuit, motiv pentru care era necesara o cantitate foarte mare, implicit, cu o masa mare, care suprasolicita rezistenta acoperisului. Oricum, amenajarea unui astfel de spatiu verde presupune o presiune in plus si trebuie cerut sfatul unui specialist pentru a-l instala, dar sistemele devin din ce in ce mai eficiente: acum se foloseste un pamant imbogatit, din care nu e nevoie sa se aplice un strat atat de gros. In functie de aceasta grosime, “green roof”-urile se impart in doua categorii: cele de 50-100+mm, care necesita o ingrijire mai atenta si o investitie mai mare, sau cele de 25-100mm, mai superificiale, care nu permit dezvoltarea unui numar la fel de mare de plante.acoperis verde natural

 

 

Ce presupune un astfel de acoperis? Pe scurt, adaugarea unei extensii, facuta din mai multe straturi care permit dezvoltarea vegetatiei pe cladire. Mai exact, peste izolatie se aseaza un suport peste care se aplica un strat impermeabil. In continuare, va mai fi o portiune pentru drenajul apei, apoi un filtru, pentru a ajunge in final la masa de pamant, unde vor creste plantele. Initial, se folosea pamant obisnuit, motiv pentru care era necesara o cantitate foarte mare, implicit, cu o masa mare, care suprasolicita rezistenta acoperisului. Oricum, amenajarea unui astfel de spatiu verde presupune o presiune in plus si trebuie cerut sfatul unui specialist pentru a-l instala, dar sistemele devin din ce in ce mai eficiente: acum se foloseste un pamant imbogatit, din care nu e nevoie sa se aplice un strat atat de gros. In functie de aceasta grosime, “green roof”-urile se impart in doua categorii: cele de 50-100+mm, care necesita o ingrijire mai atenta si o investitie mai mare, sau cele de 25-100mm, mai superificiale, care nu permit dezvoltarea unui numar la fel de mare de plante.

Acoeprisurile verzi nu sunt o noutate, existand si pe vremea Babilonului

Acoeprisurile verzi nu sunt o noutate, existand si pe vremea Babilonului

Acoperisurile “verzi” nu sunt o noutate. Legendarele gradini suspendate din Babilon aveau acelasi principiu, iar in Africa au fost folosite timp de sute de ani pentru a mentine temperatura scazuta in locuintele din pamant. De aici s-au descoperit toate avantajele pe care le aduc: reduc necesarul de energie deoarece mentin racoarea in cladiri vara si caldura – iarna, izoleaza fonic (chiar si cel mai subtire strat, poate reduce zgomotul cu pana la 40 de decibeli), filtreaza poluarea, cresc durata de viata a acoperisului, protejandu-l de temperaturile extreme si ofera adapost diferitelor animale (mda, poti creste si capre).

De fapt, aceste beneficii sunt recunoscute oficial in unele tari: in Germania, de exemplu, constructorii sunt obligati sa amenajeze astfel acoperisul oricarei cladiri noi pentru a compensa spatiul verde care a disparut din cauza santierului, mai mult, statul acorda si subventii.

Un acoperis mult mai bun decat unul din tabla sau tigla, nu?

Imaginea unui oras cu acoperisuri pline de vegetatie pare futurista, dar probabil este cel mai bun compromis pentru a salva aerul din orasele mari, avand in vedere felul haotic in care a evoluat infrastructura. Numarul de firme care realizeaza astfel de lucrari este restrans, si probabil pretul este destul de mare, dar, daca investitia se raporteaza la nivelul unei asociatii de bloc, costurile ar fi suportabile.

Insa banuiesc ca toata lumea are vecini pensionari care stau toata ziua sa se uite pe vizor cand intri sau iesi din casa si care probabil ca ar provoca anarhie numai la gandul unei astfel de idei. Asa ca nu ne ramane decat sa ne inghesuim pe cei cativa metri patrati de spatiu verde care revin fiecarui locuitor. Deocamdata…

Lasă un răspuns