INSTALATII DE INCALZIRE IN PARDOSEALA 2

EXECUTIA instalatiei de incalzire prin pardoseala

Realizarea unei instalatii de incalzire prin radiatie de pardoseala impune o seamade conditii si pasi obligatorii.

Pasul 1
Pregatirea locului de montaj. De retinut !Pardoseala incalzitoare se executa dupa ce peretii au fostrealizati, tamplaria exterioara montata si compartimentarileinterioare executate.

Pe baza documentatiei tehnice de executie:-stabiliti si marcati pozitia cofretelor de distributie-fixati ordinea de realizare a circuitelor astfel incat sa nu se producanici-o incrucisare de tuburi in timpul montajului-stabiliti si realizati toate perforatiile prin pereti, necesare traversariituburilor (la pozitionarea acestorase va tine seama de grosimeastraturilor ce vor alcatui intreagastructura)-finalizati celelalte instalatii (aparece si calda, electrice) – toateacestea trebuie sa ramana subplaca de polistiren,nefiind permisealte instalatii in acelas plan cuserpentinele de incalzire.

Prepararea suportului:-suprafata placii de beton, pe care se va monta instalatia de incalzire,trebuie sa fie neteda, fara asperitati-se curata cu grija resturile de beton sau mortar, cazute in timpulexecutiei casei si intarite-se matura (eventual se aspira) suprafata pardoselii si se evacueazaresturile.Placa trebuie sa ramana curata si neteda !

Pasul 2
Montarea cofretelor de distributieCofretele de distributie se amplaseaza obligatoriu mai sus decat serpentineledin pardoseala, aceasta permitand evacuarea aerului din tuburi. Prin urmare, nu estepermisa, spre exemplu, alimentarea unor serpentine instalate la etaj dintr-un cofret montatla parter.
Amplasarea cofretelor de distributie:-se vor plasa in zone usor accesibile-pe cat posibil in centrul degreutate al instalatiei, facilitandastfel echilibrarea hidraulica acircuitelor -cota fata de pardoseala bruta(placa de beton) nu va fi maimica de 0,5 m pana la axul1colectorului inferior (retur), aceasta permitand racordareaserpentinelor (in cazul montarii de debitmetre pe circuite, cotaminima fata de pardoseala va fi de 0,6 m)

Fixarea:-trasati pozitia suruburilor de fixare a cofretelor si executati gaurilerespective-fixati solid cofretele cu suruburi si dibluri

Motoare electrotermice, termostateDaca aveti cofrete prevazute cu astfel de sisteme de reglaj, ele se vor montadupa ce instalatia este montata, umpluta cu apa si aerisita, iar alimentarea electrica deactionare asigurata.

Pasul 3 Pregatirea suportului
Izolatia perifericaEste reprezentata de o banda izolatoare, cu celuleinchise, flexibila, autoadeziva (tip elastomer), avand grosimearelativ mica (5 ÷ 7 mm) si latimea de 15 cm.-se monteaza in lungul peretilor, in jurulstalpilor, cosurilor de fum sau deventilatie (unde este cazul), bordurilor dela casa scarilor si a oricaror altor elemente de constructie verticale caredepasesc pardoseala-se pozeaza prin simpla lipire, dupa ce afost dezlipit filmul de protectie-continuitatea este obligatorie, inclusiv in dreptul usilor

Izolatia de bazaEste alcatuita din placi de polistiren expandat (sau extrudat), asezate astfel incatsa formeze o suprafata continua.-se monteaza camera cu camera, incepand, de preferinta, cu ceamai mare (pentru a se diminua pierderile de material)-asezarea placilor se incepe culatura opusa usii, continuand inranduri succesive catre usa-completarile la margini se vor face cu straifuri decupate dinplaci intregi, resturile de placiurmand a se folosi pe laturaadiacenta din camera vecina(vezi figura alaturata)-acolo unde se gasesc alteinstalatii (apa, electrice), sedecupeaza pe spatele placii de polistiren santuri sau locase in carese vor ingropa aceste instalatii, astfel incat placa de polistiren sacalce ferm pe suprafata de beton-dupa asezare, placile se vor solidariza intre ele cu banda adeziva,care va impiedica patrunderea apei din sapa. La fel se va proceda siintre placile de margine si banda perimetrala.

IMPORTANT
– Daca se utilizeaza placi din polistiren preformate, laasezare se va urmari alinierea riguroasa a ploturilor, ceea ce va permitemontajul corect al tuburilor.
NOTA
In cazul incaperilor de la parter, in case fara subsol sau cu subsol neincalzit, esterecomandat a se aseza, sub placile de polistiren, o folie din polietilena, cu rol de barierade vapori.

Pasul 4
Serpentinele de incalzire
AVERTISMENT !
Aceasta operatiune se executa numai in conformitate cu planulintocmit de proiectant, respectand intocmai traseul, pasul intre tevi, lungimea fiecaruicircuit, locul si raza de curbura pentru fiecare schimbare de directie a tevii.Varianta I – Tub multistrat(KALPEX, PEXAL) pe placa de polistiren plana intindeti pe toata suprafata camerei, peste placile de polistiren o folie depolietilena ; pe tot perimetrul camerei, ca si pe langa toate elementeleverticale pe care ati lipit banda perimetrala, folia va fi ridicata pe verticalape aceeasi inaltime cu banda.Daca fasiile de polietilena sunt mai ingustedecat latimea camerei, fiind necesar sa alaturati mai multe fasii pentru aacoperi toata camera, atunci petreceti fasiile alaturate cu min. 10 cm unapeste alta
peste folia de polietilena asezati plasa metalica de armare, pe toatasuprafata camerei. Suprapuneti tronsoanele alaturate de plasa pe cca. 10cm si legati-le intre ele cu « soricei » de plastic sau cu sarma (fara a rupefolia) desfaceti colacul de tub din ambalajulsau incepeti derularea tubului de pe colac cu ajutorul dispozitivului de taiat (cu rola)taiati capatul tubului si finisati-l cuajutorul calibratorului potrivit.

2 Comments

  1. buna ziua as vrea si eu sa ma lamureasca cineva.stau la parterul blocului am ap cu trei camere si nu stiu ce sa mai fac cu frigul care vine de jos.de curand am schimbat centrala in una incondesatie.intrebare .as putea sa fac incalzire in pardoseala?in fiecare camera sa leg din calorifer incalzirea in pardoseala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close