Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare – Intrebari Leave a comment

Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare

Intrebari frecvente pentru panouri solare

Este soare suficient in Romania ca sa se justifice investitia in instalatii solare cu panouri solare pentru incalzire?

Da. Cantitatea de energie solara care ajunge zilnic la nivelul Pamantului este in medie de 3,4-4,4 kWh pe metru patrat. Romania se afla in zona B europeana din punct de vedere al insoririi (1250 – 1600 kWh pe metru patrat pe an), intre tari cu o industrie de panouri solare puternica dar cu o insorire considerabil mai mica (Germania, Suedia, Danemarca – 2,4-3,4 kWh pe metru patrat zilnic) si tarile Europei de sud (Portugalia, Spania, Italia, Grecia – 4,4 – 5,4 kWh pe metru patrat zilnic).

Instalatii solare cu panouri solare produc numai apa calda sau poate produce si caldura necesara incalzirii locuintei?

Daca este corect dimensionata si numarul de panouri solare (tuburi) este suficient de bine dimensionata, instalatia solara cu panouri solare si tuburi vidate poate asigura integral sau in cea mai mare parte necesarul de caldura in locuinta, mai ales daca aceasta functioneaza impreuna cu incalzirea in pardoseala. Totul depinde de modul in care este construita casa (expunere sudica, vanturi exterioare, dar mai ales modul in care este realizata izolatia termica a constructiei).

E mai buna o instalatie solara sau un sistem solar cu panouri solare decat una pe gaz sau alt combustibil?

Instalatia solara cu panouri solare ar trebui vazuta ca partener al unei instalatii conventionale, mai ales la o costructie existenta, al carei grad de izolatie termica nu ne permite sa incalzim toata casa numai solar. Chiar daca nu e soare in fiecare zi, energia solara colectata corect va asigura 60-70% din costurile combustibililor clasici.

Instalatiile de incalzire solara cu panouri solare functioneaza si iarna?

Da. Datorita constructiei tuburilor din sticla, la aceste panouri solare temperatura exterioara nu influenteaza functionarea instalatiei, ea va produce apa calda absorbind radiatia solara in orice anotimp. Desigur, iarna ziua fiind mai scurta perioada de insolatie zilnica este mai mica, dar se calculeaza necesarul de panouri solare astfel incat sa se asigure in acumulatorul termic o temperatura de 50-65°C. Zapada nu acopera tuburile,la panouri solare din ratiuni constructive.

Care este principiul de functionare al instalatiei solare cu panouri solare?

Un agent termic incalzit de panourile solare transmite caldura apei din acumulatorul termic. De aici caldura este preluata atunci cand este nevoie pentru a incalzi apa calda menajera, sau locuinta, mai ales daca este realizata cu incalzire in pardoseala etc. Un controler specializat analizeaza temperaturile din casa si din instalatie si controleaza deschiderea automata a valvelor si pornirea pompei de recirculare a agentului termic atunci cand este nevoie intre panouri solare si boiler.

Ce temperatura asigura instalatia solara cu panouri solare cu tuburi vidate?

Agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C. Temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 80°C. Prin urmare, apa calda menajera poate fi furnizata la 75-85°C pe timp de vara si la 45-55°C pe timp de iarna. Totusi e bine sa se limiteze temperatura apei calde menajere la 55°C pentru a evita depunerile de calcar si din motive de siguranta in utilizare.

Se poate utiliza instalatia solara cu panouri solare la incalzirea apei din piscina?

Este chiar recomandat ca pe timp de primavara – vara – toamna surplusul de caldura pe care îl asigura instalatia cu panouri solare sa fie folosit astfel. Din proiectare se va dimensiona astfel instalatia solara cu panouri solare incat surplusul de caldura sa incalzeasca apa piscinei, dupa ce a fost asigurata o cantitate suficienta de apa calda pentru uzul menajer.

Ce se intampla daca se sparge un tub de la aceste panouri solare?

Nimic grav. Prin tuburile superconductoare din sticla nu circula apa si nici agentul termic al instalatiei solare. Instalatia solara cu panouri solare poate functiona si fara acest tub, fiindu-i afectata numai puterea de incalzire. Tubul se inlocuieste cu un altul similar, procurabil de la aceeasi firma, ca piesa de schimb.

Care este durata normala de utilizare a instalatiei cu panouri solare?

Durata medie de viata a panourilor solareeste de 15 ani. Desigur, asa cum sunt aparate a caror durata medie de viata este de 5-8 ani (frigidere, masini de spalat) si care functioneaza chiar si dupa 10-15 ani, tot asa panourile solare pot functiona 25-30 de ani fara probleme deoarece nu contin piese in miscare iar materialele din care sunt fabricate sunt, in principal, otel inoxidabil si sticla.

Unde se monteaza instalatia solara cu panouri solare? Suporta acoperisul greutatea acesteia?

Panourile solare se monteaza pe acoperis, inspre sud (sau intr-un loc in care sa fie soare cat mai mult timp din zi), la un unghi de aprox. 45 grade. Greutatea panourilor solare este mica (cateva zeci de kilograme) sau medie (in cazul instalatiilor cu rezervor integrat). Panourile solare cu tuburi vidate se pot monta si pe verticala pe peretele sudic al cladirii, in situatiile in care constructia nu permite o alta solutie.

Care este pericolul cel mai mare al defectarii instalatiei cu panouri solare?

O cadere de grindina de mari dimensiuni. Fabricantul asigura rezistenta tuburilor asezate la 45 de grade la impact cu bucati de grindina de pâna la 35 mm diametru. Oricum, acestea pot fi inlocuite imediat cu tuburi vidate de schimb. Tuburile vidate sunt asigurate la valoarea lor de piesa de schimb pe perioada de garantie. Cumparatorul poate continua aceasta asigurare achitand anual rata politei de asigurare.

Ce cantitate de apa incalzeste un colector al unei sistalatii de panouri solare?

Un colector cu rezervor pentru apa calda menajera incalzeste zilnic, in medie, o cantitate echivalenta cu capacitatea rezervorului la o temperatura de 60-65°C. Desigur, in lunile de iarna, fiindca ziua este mult mai scurta, temperatura apei nu va fi de 60°C, dar colectorul functioneaza si ridica temperatura la 35-40°C. La fel cum vara, daca e o zi insorita, temperatura poate ajunge la peste 80°C. Din acest motiv se ia in considerare o medie.

Cum pot cumpara o instalatie cu panouri solare daca nu sunt din Constanta sau daca in orasul meu nu exista distribuitori autorizati de panouri solare?

Firma va expediaza instalatia oriunde in tara prin curier rapid. Pe parcursul transportului marfa este asigurata, iar plata se poate face in numerar, direct persoanei care v-a adus coletul. Deoarece distanta la care se face expedierea este diferita de la caz la caz si pretul expedierii difera. Spre exemplu, costurile de transport sunt intr-un interval de 500.000 – 1.000.000 lei pentru un colector cu rezervor de 120 de litri.

Cine imi asigura montajul instalatiei solare cu panouri solare?

Instalatiile sunt usor de montat, orice instalator ar trebui sa stie sa lege apa calda – apa rece la tevile corespunzatoare ale instalatiei din casa. Firma va asigura informatiile necesare in documentatia tehnica iar daca exista intrebari suplimentare, printr-un telefon sau e-mail va stam cu placere la dispozitie. Din pacate nu putem asigura si instalarea produselor, mai ales la instalatiile mici si simple, ar trebui sa avem prea multe echipe de instalatori care sa se deplaseze in toata tara si atunci si preturile ar fi mult mai mari.

Contactati-ne pentru informatii suplimentare despre instalatii solare cu panouri solare instalatii solare, sisteme solare cu tuburi vidate.

Lasă un răspuns