Colectoare solare – Panouri solare tipuri Leave a comment

Colectoare solare, Sisteme solare, Panouri solare, Instalatii solare

Tipuri de panouri colectoare solare

Colectoare solare sau principalele tipuri de panouri solare folosite în aplicatiile obisnuite sunt panouri solare plane si panourile solare cu tuburi vidate. Panouri solare plane s-au folosit pe scara larga datorita pretului mai scazut. Panouri solare cu tuburi vidate – mai scumpe dar mai performante se utilizeaza de mai bine de douazeci de ani. În ultima vreme preturile au devenit accesibile datorita seriilor mari de fabricatie si a avansului tehnologic. Panouri solare cu tuburi vidate se utilizeaza în special la aplicatiile unde este necesara o temperatura mai ridicata sau la instalatiile complexe, care genereaza atât apa calda menajera cât si aport la caldura pentru încalzirea locuintelor.

La aceasta ora, recomandarea tehnicienilor se îndreapta tot mai mult înspre panouri solare cu tuburi vidate datorita gradului ridicat de izolare termica, a eficientei lor mult crescute si a scaderii continue a pretului.

Panouri solare plane

panouri solare plane

În general, aceste panouri solare plane colectoare solaresunt formate dintr-o retea de tevi din material termoconductor (cupru, în general) cu aripioare din tabla pentru cresterea suprafetei de captare. Tot acest ansamblu este asezat într-o cutie bine izolata termic. Aceasta cutie are peretele dinspre soare transparent (din sticla cu transparenta ridicata) iar suprafata tevii si a aripioarelor metalice este acoperita cu un strat selectiv care faciliteaza absorbtia radiatiilor solare si limiteaza în acelasi timp reflexia acestora.

Eficienta acestui tip de panouri solare este mai redusa decît a acelor panouri solare cu tuburi vidate – la suprafete de captare similare – dar pretul de cost este si el mai scazut.

Exista asemenea panouri solare plane în multiple variante constructive, iar recent eficienta lor a fost imbunatatita simtitor.

Panouri solare cu tuburi vidate

Tuburile vidate constituie elementul cheie al captarii energiei solare. La origine un proiect dezvoltat de Universitatea din Sydney, Australia, acest sistem de tuburi sunt actualmente larg utilizate în Germania, Canada, Marea Britanie si China datorita performantelor lor tehnice si a pretului scazut.

panouri solare cu tuburi vidate

Fiecare tub este format din doua tuburi concentrice din sticla borosilicat (foarte rezistenta si cu un grad de transparenta ridicat), sudate între ele. Spatiul dintre cele doua tuburi se videaza iar suprafata interioara a tubului interior se acopera cu un strat selectiv cu excelente proprietati de absorbtie a radiatiei solare (>92%) si cu o reflexivitate foarte redusa (<8%). Caldura este transferata agentului termic sau în mod direct, sau cu ajutorul unui tub termic. Vacuum-ul dintre cele doua tuburi formeaza un fel de „termos” astfel încât – desi temperatura în interior ajunge la 150°C – la exterior tubul este rece. Aceasta proprietate face instalatia utilizabila si în climate foarte reci, colectoarele cu tuburi fiind mai eficiente decât la alte panouri solare clasice, plane.colectoare solare

Exista si alte tipuri de panouri solare cu tuburi vidate, colectoare solare iar dintre acestea amintim panouri solare cu tuburi vidate simple, cu placuta de absortie. Tuburile de acest tip au în interior o teava din cupru cu aripioare, care maresc suprafata de absortie a ansamblului. Elementul de absortie este acoperit cu un strat selectiv, iar teava din cupru este de fapt un tub termic care transfera caldura absorbita la capatul superior, unde este preluata de agentul termic sau de apa de încalzit. Acest tip de tuburi au inertie termica mai redusa si randament mai bun. Cu toate acestea, costul lor ridicat a limitat uzul de panouri solare colectoare solare cu astfel de tuburi pe scara larga.

Pentru mai multe informatii si detalii despre panouri solare, colectoare solare , instalatii solare cu panouri solare sau sisteme solare ne puteti contacta la numarul de telefon 0741 146 358!

Lasă un răspuns