Pompe de caldura – Clasificare – Pompa de caldura Leave a comment

Pompa de caldura – Clasificare – pompe de caldura

Sunt cunoscute mai multe puncte de vedere in conformitate cu care sunt clasificate instalatiile de pompe de caldura, o clasificare completa si riguroasa fiind foarte dificila din cauza numeroaselor tipuri constructive si conditiilor de functionare.

In functie de modul de realizare al ciclului de functionare, precum si de forma energiei de antrenare exista urmatoarele tipuri de pompe de caldura:

  • pompe de caldura cu comprimare mecanica de vapori sau gaze, prevazute cu compresoare cu piston, turbocompresoare, compresoare elicoidale antrenate de motoare electrice sau termice. In cazul acestei pompe de caldura este posibila atingerea unor temperaturi ridicate cu ajutorul sistemelor in mai multe trepte, dar acestea sunt complexe si necesita investitii mari. Problema cheie consta in gasirea unor fluide capabile sa condenseze la temperaturi peste 120ºC. Utilizarea amestecurilor non-azeotrope poate contribui la solutionarea problemei si permite chiar atingerea unei eficiente ridicate.
  • pompe de caldura cu comprimare cinetica, prevazute cu compresoare cu jet (ejectoare) si care utilizeaza energia cinetica a unui jet de abur. Datorita randamentului foarte scazut al ejectoarelor si al consumului ridicat de abur de antrenare acest tip de pompe de caldura este din ce in ce mai putin utilizat.
  • pompe de caldura cu comprimare termochimica sau cu absorbtie care consuma energie termica, electrica sau solara. Ele prezinta avantajul de a utiliza caldura recuperabila cu un pret scazut si nu prezinta parti mobile in miscare.
  • pompe de caldura cu compresie-resorbtie- se afla inca in stare experimentala dar sunt foarte promitatoare deoarece combina avantajele sistemelor cu compresie cu cele ale sistemelor cu absorbtie. Aceste pompe sunt capabile sa atinga temperaturi ridicate de pana la 180 ºC si valori ridicate ale eficientei. Agentii termici de lucru pot fi solutii binare inofensive.
  • pompe de caldura termoelectrice bazate pe efectul Peltier si care consuma energie electrica.

Dupa puterea instalata aceste pompe de caldura pot fi:

  • instalatii mici cu pompe de caldura: folosite pentru prepararea apei calde sunt realizate in combinatie cu frigiderele avand o putere de pana la 1 KW.
  • instalatii mijlocii cu pompe de caldura: destinate in principal pentru climatizare si incalzire pe intreaga durata a anului in locuinte relativ mici si birouri. Puterea necesara actionarii este cuprinsa intre 2 pana la 20 KW iar puterea termica poate ajunge pana la 100 KW.
  • instalatii mari cu pompe de caldura: pentru conditionare si alimentare cu caldura. Aceste instalatii sunt cuplate de regula cu instalatii de ventilare, de multe ori avand si sarcina frigorifica servind la racirea unor spatii de depozitare sau servind patinoare artificiale. Puterea de actionare este cuprinsa intre cativa zeci si sute de KW iar puterea termica depaseste in general 1000 KW.
  • instalatii foarte mari cu pompe de caldura: folosite in industria chimica, farmaceutica pentru instalatii de vaporizare, concentrare, distilare. Puterea termica depaseste cateva mii de KW si din aceasta cauza sunt actionate numai de compresoare.

In functie de domeniul de utilizare a acestor pompe de caldura se pot clasifica in:

  • pompe de caldura utilizate pentru incalzirea si conditionarea aerului in cladiri. Aceste pompe de caldura utilizeaza aerul atmosferic ca sursa de caldura, fiind recomandabile in regiunile cu climat temperat.
  • pompe de caldura folosite ca instalatii frigorigice si pentru alimentarea cu caldura. Aceste pompe de caldura sunt utilizate succesiv pentru racire in timpul verii si pentru incalzire in timpul iernii.
  • pompe de caldura folosite ca termocompresoare. Acestea sunt utilizate in domeniul instalatiilor de distilare, rectificare, congelare, uscare, etc.
  • pompe de caldura utilizate in industria alimentara ca termocompresoare precum si in scopuri de conditionare a aerului sau tratare a acestuia in cazul intreprinderilor de produse zaharoase, respectiv cel al antrepozitelor frigorifice de carne.
  • pompe de caldura destinate industriei energetice. In acest caz, ele sunt folosite pentru incalzirea camerelor de comanda, sursa de caldura fiind, spre exemplu, apa de racire a condensatoarelor sau caldura evacuata de la generatoarele si transformatoarele electrice.
  • pompe de caldura utilizate pentru recuperarea caldurii din resursele energetice secundare. Se recomanda valorificarea prin intermediul pompelor de caldura a caldurii evacuate prin condensatoarele instalatiilor frigorifice sau a energiei apelor geotermale.
  • pompe de caldura folosite in industria de prelucrare a laptelui – acestea sunt utilizate simultan pentru racirea laptelui si prepararea apei calde.

Dupa felul surselor de caldura utilizate aceste  pompe de caldura pot fi:

  • Pompe de caldura aer-aer: au ca sursa de caldura aerul atmosferic si folosesc aerul ca agent purtator de caldura in cladirile in care sunt montate. La acest tip de instalatii inversarea ciclului este deosebit de usoara astfel in sezonul rece instalatia este utilizata pentru incalzire iar in sezonul cald pentru conditionare.
  • Pompe de caldura apa-aer: folosesc ca sursa de caldura apa de suprafata sau de adancime, apa calda evacuata din industrie, agentul purtator de caldura fiind aerul.
  • Pompe de caldura sol-aer: folosesc ca sursa de caldura solul iar agentul purtator de caldura este aerul.
  • Pompe de caldura soare-aer: folosesc ca sursa de caldura energia termica provenirta de la soare prin radiatie iar agentul purtator de caldura este aerul.
  • Pompa de caldura aer-apa: folosesc ca sursa de caldura aerul iar ca agent purtator de caldura apa.
  • Pompa de caldura apa-apa: folosesc ca sursa de caldura apal iar ca agent purtator de caldura tot apa.
  • sol-apa: folosesc ca sursa de caldura solul iar ca agent purtator de caldura apa.
  • Pompa de caldura soare-apa: folosesc ca sursa de caldura radiatia solara iar ca agent purtator de caldura apa.

Pentru mai multe informatii despre pompe de caldura, sau pompa de caldura ne puteti contacta prin intermediul paginii de contact!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close