Panouri solare dimensionare,sisteme solare,instalatii solare Leave a comment

Panouri solare dimensionare, sisteme solare, instalatii solare

Panouri solare – Dimensionare

Pentru dimensionarea suprafetei de panouri solare pentru o instalatie cu panouri solare dimensionare trebuie sa luati in considerare doi factori: nivelul de insolatie si necesarul energetic. In cazul instalatiilor solare cu panouri solare pentru producerea apei calde menajere, necesarul energetic se determina din volumul de apa de incalzit si diferenta de temperatura dorita. Odata cunoscuti acesti factori, se poate trece la determinarea suprafetei de panouri solare necesare. Cu cat suprafata de panouri solare este mai mare, cu atat se poate incalzi un volum de apa mai ridicat. Cu toate acestea, cantitatea de apa calda produsa trebuie corelata cu consumul pentru ca instalatia solara sa fie eficienta economic. In general este de dorit ca suprafata de panouri solare aleasa sa acopere 90% din necesarul de apa calda menajera de pe durata verii si un anumit procent in restul anotimpurilor, cu minimul in timpul iernii.

Panouri solare dimensionare pentru apa calda si aport la caldura

Valoarea de 90% pe durata verii a instalatiei solare cu panouri solare dimensionare este justificata deoarece consumul de apa calda in aceasta perioada are loc dupa tipare diferite de cele normale – dusuri mai reci in zilele cu arsita sau perioade de una sau doua zile cu consum redus de apa calda, la sfarsit de saptamana cand casa ar putea fi goala. In concluzie, valoarea de 90% e mai apropoata de realitate pentru un sistem solar cu panouri solare si va duce la o instalatie care va acoperi integral consumul pe apa calda manajera pe durata verii, fara a produce pierderi prin evaporare si energie in exces.panouri solare dimensionare

Din calcul va rezulta numarul minim si maxim de tuburi necesare pentru incalzirea unei cantitati de apa date, in anumite conditii. Din acest interval se va alege o valoare realizabila cu tipurile de instalatii solare cu panouri solare dimensionare disponibile. In cazul in care din calcul rezulta un numar de tuburi care nu poate fi realizat cu tipurile de module disponibile, rotunjiti pana la cea mai apropiata valoare inferioara – pentru a evita generarea de caldura in exces pe durata verii.

In afara de cei trei factori principali luati in calcul mai sus pentru instalatii solare cu panouri solare trebuie sa se tina cont si de alti factori:

  • umbrirea zilnica si pe parcursul unui an
  • orientarea si unghiul de inclinare al panourilor solare
  • locatia in care vor fi instalate panourile solare

Calculul de mai sus pentru dimensionarea sistemului solar cu panouri solare este doar informativ si este realizat avand in vedere un indice de performanta de 0.7/0.9 pe durata verii. Dupa cum s-a explicat si mai sus, este bine sa nu se supradimensioneze suprafata de panouri solare.

Pentru o dimensionare precisa a instalatiei solare cu panouri solare adresati-va specialistilor nostri, care va vor recomanda cea mai buna solutie, de incalzire a apei calde menajere si aport la incalzire cu panouri solare dimensionare, adaptata nevoilor dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close