Panouri solare,panou solar,instalatii solare, sisteme solare
Panouri solare – Sisteme solare active indirecte cu panouri solare
Sistemele solare active indirecte cu panouri solare, se mai numesc si sisteme solare cu panouri solare cu circuit inchis sau in bucla inchisa si folosesc o pompa pentru recircularea unui agent termic prin panouri solare. Caldura de la panouri solare este transferata indirect apei de incalzit, prin intermediul unui schimbator de caldura. Apa calda menajera se stocheaza intr-un boiler.
La sistemele active cu panouri solare nu exista restrictia instalarii boilerului desupra panoului solar ca si la instalatiile pasive, deoarece sunt sisteme cu circulatie fortata. Ca si la sistemele active indirecte, pompa este comandata de catre un controler si functioneza doar atunci cand temperatura lichidului din panoul solar este mai ridicata decat cea a apei din rezervor.
La fel ca si sistemele in bucla deschisa, aceste instalatii beneficiaza de aceleasi avantaje – modularitate si scalabilitate. Diferenta consta doar in modul in care se realizeaza transferul de caldura de la panouri solare la apa de incalzit.
Pentru a elimina problema depunerilor de calcar care apare la instalatiile in bucla deschisa, intre panouri solare si sarcina a fost intercalat un schimbator de caldura. Astfel parametri agentului termic din circuitul panoului solar pot fi controlati mult mai strict. Unele instalatii solare cu panouri solare in bucla inchisa folosesc un amestec special de apa, glicol si agenti anti-coroziune, non-toxic si cu punct scazut de inghet. In acest mod se elimina nu numai problema depunerilor de calcar ci si problema inghetului, prelungind totodata durata de viata a instalatiei solare cu panouri solare. Cu toate acestea, randamentul instalatiei solare cu panouri solare scade putin, din cauza ca acest amestec are un coeficient de transfer termic mai prost decat apa.
Pentru a maximiza randamentul, eliminand simultan problemele amintite anterior se poate recurge la o alta solutie – un sistem cu golire. Acesta este tot un sistem cu circuit inchis, care insa foloseste apa distilata ca agent termic primar. Pentru a evita problema inghetului, panourile solare si tevile care deservesc aceste panouri solare sunt golite automat intr-un rezervor atunci cand pompa nu functioneaza. Spre deosebire de sistemele cu scurgere, la acest tip de instalatie circuitul colectorului solar nu este sub presiune, golirea avand loc gravitational.
Mai exista o alta solutie pentru prevenirea inghetului care presupune recircularea apei prin circuitul coelctorului, doar atât cît sa o mentina deasupra limitei de înghet (de exemplu la 4°C). Aceasta solutie este potrivita mai ales acolo unde apa calda menajera se stocheaza intr-un boiler care dispune de o alta sursa de energie termica.
Panouri solare – Avantaje
- eficienta ridicata
- pierderi reduse
- modularitate, flexibilitate
- scalabilitate
Panouri solare – Dezavantaje
- randament putin mai scazut decat la sistemele directe
Pentru mai multe informatii despre panouri solare,sisteme solare si instalatii solare, ne puteti contacta prin intermediul paginii de contact!