Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare – Sisteme solare active directe Leave a comment

Panouri solare Panouri solare, sisteme solare, instalatii solare

Panouri solare – Sisteme active directe

Sistemele active directe, cunoscute si sub numele de sisteme solare cu panouri solare cu circuit deschis sau in bucla deschisa folosesc o pompa pentru recircularea apei de incalzit prin colectorul solar (panouri solare). Caldura de la colector (panouri solare) este transferata direct apei de incalzit, fara elemente intermediare. Apa calda menajera se stocheaza intr-un rezervor sau intr-un boiler.

Sistem activ direct

La aceste sisteme cu panouri solare nu mai exsita restrictia instalarii rezervorului de stocare deasupra colectorului solar ca si la instalatiile pasive, deoarece circulatia apei este asigurata de catre pompa. Pompa este comandata de catre un controler si functioneza doar atunci cand temperatura apei din colector (panouri solare) este mai ridicata decat cea a apei din rezervor. In acest fel se asigura transferul optim de caldura de la colectorul solar la rezervor.

Modularitatea si scalabilitatea este principalul avantaj al sistemelor solare cu panouri solare active. Aceste instalatii cu panouri solare pot folosi ambele tipuri de colectoare solare – plane sau cu tuburi vidate – si o multitudine de tipuri si dimensiuni de rezervoare de stocare sau boilere. Suprafata de colectare se poate extinde usor, iar pe partea de stocare se pot adauga rezervoare in plus pentru extinderea capacitatii. Acest lucru este foarte important, mai ales la instalatiile mai complexe.

Folosirea instalatiilor cu panouri solare active directe nu este recomandata in zone in care apa este de calitate problematica, din cauza riscului depunerilor de calcar. In climatele reci, aceste instalatii cu panouri solare active trebuie adaptate pentru a elimina riscul de inghet. Exista mai multe solutii pentru prevenirea inghetului. Una dintre solutiile folositela instalatiile cu panouri solare  presupune golirea automata a colecoarelor si a tevilor care le deservesc atunci cand pompa nu functioneaza. Sistemele solare care folosesc aceasta solutie se numesc sisteme cu scurgere.

O alta solutie pentru prevenirea inghetului presupune recircularea apei din rezervor prin instalatia soara, doar atat cat sa o mentina deasupra limitei de inghet (de exemplu la 4°C). Desi mentinerea temperaturii se face cu pierderi minimale de energie, aceasta solutie este foarte protrivita mai ales acolo unde apa se stocheaza intr-un boiler – care dispune de o alta sursa de energie termica decat cea solara.

Panouri solare: avantaje

  • eficienta ridicata
  • pierderi reduse
  • modularitate, flexibilitate
  • scalabilitate

Panouri solare: dezavantaje

  • nu pot fi folosite in zone cu apa dura

Pentru mai multe detalii despre panouri solare, ne puteti contacta prin intermediul paginii de contact sau la numarul de telefon 0741 146 358!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close