Panouri solare – Sisteme solare pasive directe cu termosifonare Leave a comment

Sisteme solare,instalatii solare, Panouri solare

Panouri solare – Sisteme solare pasive directe cu termosifonare

Principiul de functionare al instalatiilor solare cu panouri solare in sistem termosifonare se bazeaza pe fenomenul de convectie naturala a apei. Rezervorul de acumulare este montat deasupra la panouri solare tocmai pentru acest motiv. Apa din panoul solar se incalzeste de la soare si se ridica in rezervor, fiind inlocuita de un volum echivalent de apa rece. Pe perioadele insorite, acest ciclu se reia pana cand sistemul se satureaza, adica in jurul temperaturii de 95-97°C in cazul instalatiilor nepresurizate.

Sisteme solare cu panouri solare in termosifonare

Noaptea, sau pe perioadele cu cer acoperit cand radiatia solara nu mai ajunge la panouri solare, apa din interiorul acestuia nu mai este incalzita, iar convectia naturala nu mai are loc. In acest mod, sistemele solare pasive cu termosifonare pastreaza caracteristicile operationale ale instalatiilor solare active, fara a avea insa nevoie de pompe si automatizari.

Apa deja incalzita este pastrata in rezervorul bine izolat de deasupra panoului solar. Din acest motiv, un astfel de sistem pierde mai putina caldura peste noapte comparativ cu un panou solar integral cu stocare. Principalul dezavantaj al sistemelor solare cu termosifonare care folosesc panouri solare plane este pericolul de inghet. In cazul panourilor solare cu tuburi vidate, riscul de inghet este mult redus din cauza gradului de izolare mult mai bun la nivelul panoului solar. Exista si sisteme solare cu panouri solare indirecte cu termosifonare care incearca sa rezolve problema inghetului folosind un circuit primar cu antigel si un schimbator de caldura, insa randamentul lor este mai scazut decat cel al panourilor solare cu tuburi vidate si transfer direct de caldura. Cele mai multe instalatii solare cu panouri solare cu termosifonare sunt nepresurizate, ceea ce constituie un alt dezavantaj. Pentru ca apa la iesirea din rezervor sa aiba presiune acceptabila, aceste panouri solare trebuie montate la inaltime. In caz contrar, presiunea trebuie produsa prin alte mijloace.

Panouri solare – Avantaje

  • constructie simpla, pasiva
  • cost redus
  • pierderi scazute pe durata noptii
  • nu necesita pompe, automatizari, curent electric

Panouri solare – Dezavantaje

  • greutate ridicata
  • mai putin estetice
  • instalatiile nepresurizate necesita cadere
  • risc de inghet la instalatiile cu panouri solare plane

Pentru mai multe detalii despre panouri solare, ne puteti contacta la numarul de telefon 0741 146 358!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close