Pompe de caldura sol-apa, pompa de caldura cu sonde verticale 1

Pompe de caldura – sonde verticale de caldura pentru sol

Datorita suprafetei mari necesare unei pompe de caldura pentru montarea colectorilor orizontali pentru sol, este dificila realizarea chiar si in cazul locuintelor noi din motive de spatiu. In special in orasele aglomerate,aceste pompe de caldura  cu suprafete foarte mici spatiul este limitat. Din acest motiv in prezent se monteaza cu preponderenta sonde verticale de caldura (pompe de caldura) pentru sol, care se pot introduce la adancime de 50 pana la 150m. O astfel de instalatie cu pompe de caldura este prezentata in figura 3.16.

Sol-apa cu sonde verticale

Figura 3.16 Pompe de caldura sol-apa cu sonde

Se utilizeaza diferite modele tehnice si modalitati de instalarela aceste pompe de caldura geotermale. Sondele sunt fabricate de obicei din tuburi de polietilena. De regula se monteaza patru tuburi paralele, (sonda cu tub dublu cu profil U). Apa sarata curge in jos din distribuitor in doua tuburi si este recirculata in sus, prin celelalte doua tuburi spre colector. Toate golurile dintre tuburi se vor umple cu un material termoconductor numit betonit la astfel de instalatii cu pompe de caldura. O astfel de sonda este prezentata in figura 3.17.

Pompe de caldura - sonde verticale

Figura 3.17 Pompe de caldura sol-apa – sonda

La  pompe de caldura Distanta dintre doua sonde pentru sol trebuie sa fie de 5…6 m. O alta varianta pentru pompe de caldura este formata din tuburi coaxiale cu un tub interior din material plastic pentru alimentare si un tub exterior din material plastic pentru recircularea apei sarate. Sondele de caldura pentru sol (pompe de caldura) se monteaza in functie de model, cu utilaje de forej (figura 3.18) sau cu utilaje de infigere prin batere.

Pompe de caldura - instalatie sonde verticale

Pompe de caldura - montaj sonde

Figura 3.18 Instalatii de foraj pentru pompe de caldura

In acele regiuni cu soluri ce pot fi usor forate sondele din polietilena de la pompe de caldura sunt puse in opera cu ajutorul unor instalatii de foraj cu spalare cu apa. Pentru aceasta se utilizeaza o sapa de foraj cu diametrul de cel putin 90mm. Apa este pompata (pompe de caldura) cu mare presiune prin aceasta sapa de foraj si aduce la suprafata materialul dislocat. Materialul dislocat este depozitat intr-o groapa in apropierea forajului. Apa in exces este preluata de la partea superioara a acestei gropi si reutilizata in procesul de forare. In momentul atingerii adincimii de foraj prevazute se introduce in gaura de foraj o sonda deja pregatita verificata la presiune si plina cu apa. Apoi sonda de foraj este ridicata si demontata bucata cu bucata. In final gaura forata se umple din nou cu pamant. Ca material de umplere se poate folosi betonitul. Daca in timpul forajului au fost perforate straturile impermeabile, acestea trebuiesc refacute la umplere.

Pentru procedeul mai sus amintit costurile estimate pentru conditii geologice forabile sunt apreciate la 35-40$ pa fiecare metru de sonda. Aceste costuri sunt insa puternic dependente de structura subsolului si de procedeul de foraj utilizat. Pentru aceste tipuri de instalatii este necesara o aprobare de la organele competente. Numeroase instalatii cu pompe pentru sonde de caldura (pompe de caldura), pentru sol functioneaza de multi ani fara a prezenta vreo defectiune si sunt preferate de utilizatori. Conform masuratorilor efectuate in conditii hidrogeologice bune, mai ales in cazul in care exista apa freatica curgatoare, este posibila functionarea monovalenta a acestor pompe de caldura fara racirea pe timp indelungat a solului. Premisa pentru proiectarea si montarea sondelor de caldura pentru sol o reprezinta:

 • cunoasterea exacta a caracteristicilor solului
 • modului de asezare a straturilor
 • rezistenta mecanica a solului
 • existenta apei subterane, cu stabilirea nivelului acesteia si a directiei de curgere

Pompe de caldura – Contact

Pentru mai multe informatii despre pompe de caldura , pompa de caldura sistem sol-apa cu sonde verticale, va rugam sa ne contactati!

One Comment

 1. Buna ziua,
  Va rog sa faceti o oferta tehnica si financiara pentru un sistem complet de incalzire cu pompa de caldura pentru constructia in curs de executie
  Aveti atasate planurile Parter si Etaj ale acestei case 
  Constructie din lemn
   
  Cu multumiri,
   
  Eugen Mascov Ionescu
  Expert evaluator
  Membru titular ANEVAR
  mob: 0734.277.690
  tel/fax: 021-410.6838

   
   
   

  mascov ionescu eugen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close