Pompe de caldura sol-apa pompa de caldura Leave a comment

Pompe de caldura sol-apa cu circuitul de colectori orizontali Pompa de caldura

Solul are proprietetea ca poate acumula si mentine energia solara pe o perioada mai lunga de timp, ceea ceconduce la un nivel de temperatura al sursei de caldura (pompe de caldura) aproximativ constant de-a lungul intregului an si astfel la o functionare a pompelor de caldura cu indice de putere momentan ridicat.

Preluarea de caldura (pompe de caldura) din sol se realizeaza prin intermediul tuburilor din material plastic cu suprafata mare montate in sol ca si in figura 3.10.

Sol-apa circuit inchis orizontal

Figura 3.10 Pompe de caldura sol-apa cu colectori orizontali

Tuburile din material plastic (PE) ale unei pompe de caldura se amplaseaza paralel, in sol, la o adancime de 1,2…1,5m si in functie de diametrul ales al tubului, la o distanta de 0,5…0,7m astfel incat pe fiecare metru patrat de suprafata de absorbtie sa fie montat 1,43 pana la 2 m de tub (figura3. 11)

Pompe de caldura - asezarea circuitului orizontal

Figura 3.11 Pompe de caldura – asezarea colectorilor orizontali

Lungimea tuburilor unei pompe de caldura nu trebuie sa depaseasca o lungime de 100m deoarece in caz contrar cresc pierderile de presiune.

Capetele tuburilor pentru pompe de caldura sunt introduse in colectoare pe tur si pe retur, care trebuie amplasate la un nivel mai ridicat decat tuburile, pentru a se putea aerisi intregul sistem de tuburi. Fiecare tub se poate bloca separat.

Apa sarata se pompeaza prin tuburile din material plastic cu ajutorul unei pompe de circulatie, astfel acesta preia caldura acumulata in sol. Prin intermediul unei pompe de caldura se utilizeaza caldura pentru incalzirea incaperilor.

Inghetarea temporara a solului in zona din jurul tuburilor de obicei in a doua jumatate a perioadei de incalzire nu are efecte secundare asupre functionarii instalatiei si asupra cresterii plantelor. Dar totusi nu trebuie plantate plante cu radacini foarte adanci in jurul tuburilor pentru apa sarata.

Regenerarea solului incalzit se realizeaza incepand cu a doua jumatate a perioadei de incalzire prin radiatie solara si precipitatii mai puternice, astfel incat se poate asigura faptul ca pentru perioada urmatoare de incalzire acumulatorul sol este pregatit din nou pentru incalzire a instalatilor cu pompe de caldura.

Lucrarile de sapaturi necesare, se realizeaza in cazul constructiilor noi fara costuri suplimentare foarte mari dar in cazul constructiilor deja existente, costurile sunt de regula atat de ridicate incat de cele mai multe ori se renunta la aceasta varianta. Sapatul santurilor pentru pompe de caldura se poate face mecanizat cu excavatoare dupa cum se poate vedea si din figura 3.12.

Pompe de caldura - saparea santurilor

Figura 3.12 Pompe de caldura – saparea santurilor

Caldura din sol determinanta pentru preluarea de caldura (pompe de caldura) este energia solara acumulata care prin radiatie directa prin transfer de caldura (pompe de caldura) din aer sau din precipitatii se transmite solului. Aceasta este si sursa de caldura care este responsabila de regenerarea relativ rapida a solului racit dupa o perioada de incalzire.

Variatia de temperatura in straturile superioare in functie de anotimp este prezentata in figura 3.13. Imediat ce se coboara sub nivelul de inghet aceste variatii sunt mult mai reduse.

Pompe de caldura - temperatura in functie de adancime si anotimp

Figura 3.13 Pompe de caldura sol-apa – variatia temperaturii in functie de adancime si anotimp

Cantitatea de caldura a unei pompe de caldura care se poate utiliza si prin aceasta marimea suprafetei necesare depinde foarte mult de proprietatile termofizice ale solului si de energia radiata adica de conditiile climatice.

Proprietatile termice cum ar fi capacitatea volumetrica de caldura (pompe de caldura sol-apa) si conductibilitatea termica, depind foarte mult de compozitia si de proprietatile solului.

Aceste valori mici ale puterii de extragere a caldurii din sol conduc la suprafete foarte mari ale colectoarelor dupa cum se poate vedea si din figura 3.15.

Pompe de caldura - suprafata colectorului orizontal

Figura 3.15 Pompe de caldura sol-apa – suprafata mare a colectorului

Pompe de caldura sol-apa – Contact

Pentru mai multe detalii despre pompe de caldura sol-apa, pompa de caldura va rugam sa ne contactati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close